Hasonló tartalom

2013. július 7., vasárnap

Meghalt Buda Béla Pszchiáter orvos

 http://galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=221009:meghalt-buda-bela-racz-jozsef-sulyos-tarsadalmi-problemakra-keresett-valaszt&catid=76:hazai-vonatkozasu-hirek&Itemid=113

MTI 2013. július 7., vasárnap 15:10
Buda Béla gyakorlati munkássága során olyan súlyos, a magyar társadalom egészét érintő problémákra keresett választ, mint az öngyilkosság vagy az alkoholizmus, majd a kábítószer-használat - méltatta a vasárnap elhunyt neves pszichiáter munkásságát az MTI-nek egykori tanítványa, Rácz József egyetemi tanár.
Mint felidézte, Buda Bélának komplex, holisztikus meglátásai voltak, amiket nehezen lehetett leírni egy-egy szűkebb tudományterület fogalmaival.
"Buda Béla elméleti munkásságát olyan magyarázatok keresése jellemezte a mindennapi társas helyzetektől a filozófiai problémákig, amelyekben szintetizálni igyekezett az orvostudományok mellett a társadalom- és bölcsészettudományok terén megszerzett széles körű ismereteit" - fogalmazott Rácz József.
Kiemelte: Buda Béla korát megelőző módon elméleti és gyakorlati praxist alakított ki a pszichoterápia terén, például az empátia jelenségének tanulmányozásával vagy éppen a személyközi kommunikáció területén.
Rácz József hozzátette: Buda Béla a fiatal kollégák felé bátorítóan lépett fel, de mindig felhívta a figyelmüket az általuk tanulmányozott probléma több évtizedes irodalmára. "Buda Béla személyisége mellett, számomra szakmai téren éppen ez az átfogó tudáson alapuló csendes kritika fog hiányozni" - jegyezte meg az egyetemi tanár, a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány vezetője.
Buda Béla 74 éves korában hunyt el. A szakember a pszichoterápia, a kommunikációelmélet, a szociálpszichológia, a személyiségfejlődés területén végzett kiemelkedő tudományos tevékenységet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése