Hasonló tartalom

2012. május 28., hétfő

felvilágosodás vége fundamentalizmus


Sivatagi atyáktól 2001 szemptember 11 ig  a Szovjetunió összeomlásán át.

Blogoldal összefoglalása és célja:

1979 ban Szovjet tv megszakitja adását II. János Pál pápa diadalmas Krisztus  egyházát ünnepli Lengyelországban. Ő is egy hűséges mártír Lengyel egyházatyát kiván meglátogatni. Egy marxista társadalomba.
Junius 2. szentbeszéd:
 Győzelem téren (ma Piłsudski tér) az Ismeretlen Katona sírjával szemben felállított
hatalmas kereszt alatt. Talán itt tartotta a tartalmát tekintve, a legjelentősebb beszédét
II. János Pál pápa az egész látogatása során. A hatalommal való szembenállás
szimbólumának, Szent Szaniszlónak a vértanúságával kötötte össze a lengyel egyház
történetének kezdetét, majd az egyházzal Lengyelország egész történetét: „az egyház
hozta el Lengyelországnak Krisztust – aki a kulcsot jelenti ennek a nagy és alapvető
valóságnak a megértéséhez, amely az ember. (…) Krisztust nem lehet kikapcsolni az
ember történetéből a föld egyetlen helyén sem. És nem lehet megérteni Krisztus nélkül
Lengyelország történetét sem. (…) Minden ember története Jézus Krisztusban van.
Benne válnak a megváltás történetévé.”45
Mind a varsói, mind a moszkvai vezetés szerette volna, ha a pápa megemlékezik
az 1939-es hitleri támadás negyvenedik évfordulójáról is. Erről tárgyalt Andrej
Gromiko szovjet külügyminiszter a Vatikánban, még januárban II. János Pállal.46 A
pápa azonban az előbbi gondolatmenetbe ágyazva emlékezett meg erről a lengyelek
számára tragikus eseményről nem éppen az elvártaknak megfelelően:
„Ha elvetjük ezt a kulcsot (Krisztust) a nemzetünk megértéséhez, akkor
kitennénk magunkat egy alapvető tévedésnek. Nem értenénk meg saját magunkat. Nem
lehet megérteni ezt a nemzetet, amelynek oly nagyszerű múltja volt, de egyúttal milyen
szörnyen nehéz Krisztus nélkül. Nem lehet megérteni ezt a várost, Varsót,
Lengyelország fővárosát, amely 1944-ben elhatározta magát az egyenlőtlen harcra a
támadóval, a harcra, amelyben saját romjai alatt feküdt, nem felejtve, hogy ugyanezen
romok alatt feküdt Krisztus-Megváltó a saját keresztjével, a Krakowskie Przedmieścien,
47 a templom előtt.”48
A pápa győzedelmes egyház ha tetszik megújuló egyház örökségét hozza el a Lengyel népnek. Teológiájáról később.  Elitéli a fasizmust és a materializmust. Ez a felvilágosodás modernizált túlhajtott eszméi az egyik a tökéletes emberről szól a másik az ész társadalmáról.

Hol vagyunk már Konstantinuszi egyháztól, hol vagyunk már Szent Benedek regulájától és lemondásától. A humanista keresztyénekből felvilágosult Hitlerek Sztálinok lettek meg Nitchsék. Nitsche halott Krisztus él. Virágzik az amerikai teológia. Filozófiai politikai értelemben Mussolinivel sem kell Lateránban az első késő újkori szerződést megkötni.
Fasizta kommunista diktatúrák összeomlanak. II. János Pál világosan beszél ha a nyugati( kapitalizmus ami ellen (Lengyel szocdem és XIX. Századi Vatikáni hagyományból harcol)
nem találja meg Krisztust az antivallások visszatérnek. Vértanúkig alapokig nyúl vissza  a pápa. Ez már nem a modern ember világa. (Európát kivéve döbbenetesen erős a keresztyénség)

De mennyire nem

A 2001. szeptember 11-ei terrortámadások (gyakori rövidítése: 9/11, ami a szeptember 11-ei dátum amerikai írásmódja (kimondva: nine-eleven) az al-Káida terrorszervezet összehangolt öngyilkos merénylete volt az Egyesült Államok ellen. Azon a reggelen 19 al-Káida gépeltérítő szállt fel amerikai utasszállító repülőgépekre. A terroristák terveik szerint az USA fő jelképeinek számító épületekbe vezették bele szándékosan a repülőgépeket. A New Yorkban Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba két repülőgép csapódott be, ezzel megölve a környező emeleteken dolgozó embereket. Mindkét épület összeomlott két órán belül, az összeomlást követően több épület is az ikertornyokhoz hasonlóan összedőlt, vagy megrongálódott. A harmadik repülőgép a Pentagon Virginia állambeli arlingtoni épületébe repült. A negyedik eltérített gépet egyes feltételezések szerint a terroristák a Fehér Házba irányították volna, de az utasok visszafoglalták, azonban már nem tudták megmenteni a lezuhanásról, az utasszállító repülő Washingtontól mindössze 15 percnyire, Pennsylvania államban, Shanksville mellett csapódott a földbe. A repülőjáratok egyetlen utasa sem élte túl a támadásokat
A terrorakció folyamán géprablókkal együtt összesen 2995 ember vesztette életét.[1][2] Az áldozatok túlnyomó többsége civil volt. Az Egyesült Államok válasza a terrorizmus elleni háború volt, melynek első eszköze Afganisztán megszállása volt. Így próbálták meg elkapni a tálibokat, akik al-Káida tagokat rejtegettek.
A Pentagonban okozott károkat egy éven belül kijavították, majd később a helyszínen megépítették a Pentagon Memorial emlékművet. A World Trade Center helyszínén a romok eltakarítását követően elkezdődtek az újjáépítések, 2006-ban fejezték be a 7 World Trade Center irodaépületét. A 1 World Trade Center (korábbi tervek szerint Freedom Tower) jelenleg építés alatt áll, 2013-ra tervezik az átadását. A mintegy 541 méter (1776 láb) magasra tervezett épület így Észak-Amerika legmagasabb épületeinek egyike lesz. 2007 és 2012 között további három épület átadását tervezik. 2009. november 8-án adták át a 93-as járat emlékhelyét (Flight 93 National Memorial). Ez volt az első mérföldköve a tizedik évfordulóig tervezett építkezéseknek.
Csaknem tíz év hajtóvadászat után Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke bejelentette, hogy amerikai katonák egy tűzharc során megölték Oszáma bin Ládent, a támadások kitervelőjét. Az iszlám máig hordja sérelmeit Európával szemben. Nem világosodott fel.
Kína ahol párt maradt hatalmon keresi fundamentális gyökereit, a párttal együtt. Filozófiai összeomlás..

Tudományos összeomlás

300 év alatt megváltozott a tudományos labor. A föld pedig nem természettudományos laboratórium. Valami új kezdődik







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése