Hasonló tartalom

2013. június 29., szombat

Őrizetbe vétellel folytatódik a vatikáni bank megtisztítása

http://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/orizetbe_vetellel_folytatodik_a_vatikani_bank_megtisztitasa.185990.html
Őrizetbe vétellel folytatódik a vatikáni bank megtisztítása

2013. június 29. 08:32    

 
Két nappal az után, hogy Ferenc pápa bizottságot állított fel a vatikáni bank megtisztítására, őrizetbe vették Nunzio Scarano salernói püspököt, a Vatikán belő számviteli adminisztrációjának egyik vezetőjét 20 millió eurós csalás vádjával - írja a Financial Times.

hirdetés

Csalás vádjával vették őrizetbe pénteken Nunzio Scaranót, akit azzal gyanúsítanak, hogy 20 millió euró illegális eredetű pénzt próbált egy kormányzati repülőn Svájcból Olaszországba csempészni. Az eseményről Ferenc pápa is értesült, aki számára lökést adhat az ügy a Vatikán pénzügyi helyzetének rendezésére tett erőfeszítéseihez. Két nappal korábban egy öttagú bizottságot állított fel a márciusban megválasztott egyházfő a vatikáni bank (hivatalos nevén Vallási Művek Intézete, IOR) megreformálására.

Federico Lombardi, a Vatikán szóvivője ismertette: Scarano püspököt két héttel ezelőtt, egy másik bírósági vizsgálat bejelentésének hírére felfüggesztették a vatikáni vagyonkezelés területén viselt tisztségéből. Abban az ügyben azzal vádolták meg, hogy 2009-ben vatikáni bankszámlát használt illegális módon salernói jelzáloghitele törlesztésére. Scarano tagadta a vádakat.

Ami a Vatikán bankját illeti, az IOR korábbi és jelenlegi vezetői az ügyészségi vizsgálat szerint nem mindenben feleltették meg az intézményt a nemzetközi pénzmosás elleni szabályoknak, e helyzetnek azonban a Szentszék sürgősen véget kíván vetni. Az ezzel kapcsolatos ügyészségi vizsgálat a következő hetekben érhet véget.

Jean-Louis Pierre Tauran, az IOR munkáját is felügyelő bíborosi tanács egyik tagja szerint a Ferenc pápa által a héten felállított testület "kétségtelen célja" a bank megreformálása lesz, hogy ezzel működését az egyház szolgálatába állítsák, megszüntetve a bankot körüllengő mítoszokat és szenzációéhséget.

A 2012 végén közel 6,3 milliárd eurós eszközállománnyal rendelkező bankot 1942-ben alapította XII. Piusz pápa az egyházi célú tranzakciók lebonyolítására, a pápa környékén szolgálatot teljesítő papság és a vatikáni munkatársak megtakarításainak kezelésére.
Kapcsolódó cikkek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése