Hasonló tartalom

2013. november 1., péntek

Összetrombitálta a bíborosokat Ferenc pápa

 

http://mno.hu/kulfold/osszetrombitalta-a-biborosokat-ferenc-papa-1193089 

Összetrombitálta a bíborosokat Ferenc pápa

BuL
Forrás: MTI, MNO
2013. október 31., csütörtök 17:05
Új bíborosok kreálása céljából konzisztóriumot hívott össze február 22-re Ferenc pápa – jelentette be csütörtökön Federico Lombardi, a Vatikán szóvivője. Ez lesz a márciusban megválasztott egyházfő által összehívott első konzisztórium: a Ferenc pápát megválasztó bíborosi testület az új egyházfő kreálta tagokkal egészül ki. Lombardi úgy fogalmazott, február „intenzív” hónap lesz.
Tetszik a cikk? Ossza meg ismerőseivel is!
A katolikus egyházfő a konzisztórium (a bíborosok tanácskozása a pápa elnökletével) előtt szokás szerint összehívja a bíborosi kollégium ülését. Ferenc pápa – előreláthatólag február 17-én és 18-án – az egyház reformjával megbízott 8 fős bíborosi tanáccsal is egyeztet, melynek tagjaival ezt megelőzően decemberben is tanácskozik. A konzisztórium kezdete előtt a pápa a vatikáni gazdasági és működési reformok kidolgozására létrehozott „tizenötök” tanácsának tagjaival is találkozik. A szóvivő jelezte azt is, hogy a konzisztórium után, február 24-én és 25-én a szinódusi tanács ül össze.
Február 22-én az egyház Szent Péter apostol székfoglalását ünnepli. A konzisztórium gyakran esik erre a dátumra.
Ami a bíborosok kreálást illeti, a számítások szerint Ferenc pápa 14-16 bíborost nevezhetne ki. VI. Pál pápa százhúszban szabta meg a pápaválasztó, vagyis a nyolcvan évnél fiatalabb bíborosok számát. A jelenlegi pápaválasztók között február 22-ig 14 bíboros lépi túl a korhatárt, március végéig további két bíboros helye üresedik meg.
A Ferenc pápa által kreált bíborosok között lehetne Gerhard Ludwig, a Hittani Kongregáció prefektusa és Pietro Parolin, az október 15-én hivatalába lépett új szentszéki államtitkár is. „Meglepetések is elképzelhetők” – jegyezte meg Lombardi.
Parolinnal kapcsolatban a szentszéki szóvivő hangsúlyozta, hogy az októberben megműtött államtitkár november vége előtt megkezdi vatikáni munkáját.

Ferenc pápa akaratából

Az ANSA hírügynökség emlékeztet arra, hogy a 80. életévüket be nem töltött bíborosokból álló pápaválasztó bíborosi kollégium megüresedő helyeire kellenek majd új emberek, akik bíborosi palástot kapnak a pápa akaratából.
Mint ismert, a Vatikánig és a bíborosok karáig is eljutott az amerikai lehallgatási botrány, várhatóan ez is szóba kerül majd Rómában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése