Hasonló tartalom

2014. szeptember 6., szombat

Egyházi élet - Örökre kitiltva! 2014. szeptember 04. csütörtök, 13:20


Egyházi élet - Örökre kitiltva!


















http://csepel.hu/index.php?option=com_content&amp%3Bview=article&amp%3Bid=8098%3Aegyhazi-elet-orokre-kitiltva&amp%3Bcatid=1%3Ahelyi-hirek


















Múlt héten nagymamák vitáztak a csepeli buszon: „De etikára járassátok ám az unokát, ne hittanra!” – mondja egyikük. Ó, mennyire más volt ez a Csepel, amikor e nagymamák születtek. A háború után, 1948-ban, amikor az iskolából kitiltották az órarendi hittant.
Apró, szikár kis emberke, Horváth László atya tanított a legközelebbi, a Kolozsvári (ma Mátyás király) iskolában. Elég volt kihirdetnie a szörnyű rendeletet, és a csepeli szülők felzúdultak! Mit felzúdultak, fellázadtak! Körbevették a nagyszerű hitoktatót és mire az akkor még – ma újra – Szent Imre térre jutottak, ezerötszázan fogták körül. Követelték, maradjon meg gyermekeik számára a hittan, abból tanulják meg az erkölcsöt. Lett is eredménye! A kiváló hitoktató papot még aznap kitiltották Csepelről – mégpedig örökre.
A jószívű rendőrkapitány valakivel megüzente, ha másnap reggel Csepelen találják, börtönbe kell vinniük. Az atya a következő reggel már Ráckevén ébredt. Később Fejér megyébe, Cecére került ötven évre. Amikor Csepelről engem is elküldtek, ott lettünk szomszédok. Ott ismertem meg. Ott láttam, hogy öregedő emberként is hogyan őrzi a cserkészerényeket; a pontosságot, figyelmességet, alaposságot, a gyermekek szeretetét.
Amikor Csepelre visszakerülhettem, humorosan tártam akkori polgármesterünk elé, hogy egy kiváló ember örökös kitiltása még érvényben van-e? Ő is mosolyogva válaszolhatott: „Ugyan már!”
László atyát, mindenki Laci bácsiját úgy temették Cecén, mint egy államfőt.
Ma örömmel és mosolyogva nézi, hogy egykori iskolájában a gyerekek többsége a hittanból tanulja az erkölcsöt is. És mosolyogva nézi az égiek tudását még nem értő nagymamákat is.
Kispál György plébános

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése