Hasonló tartalom

2012. december 20., csütörtök

Egy vélemény oktatás ügyben:

Egy vélemény oktatás ügyben:

Hozzá kellett nyúlni az oktatáshoz, mert ahogy volt, tarthatatlan. Miközben a szocik úgy állítják be, hogy "Orbán baltával verte szét az oktatást", aközben nem érdekük, hogy gondolkozó emberek kerüljenek ki a felsőoktatásból, tehát nekik a színvonallal semmi bajuk nem volt. Ők is fizetőssé kívánták tenni, Orbán meg a külföldre menést akarta ezzel kivédeni - nem a legszerencsésebb módon.

Mezey Barna szegedi egyetemi tanár, a rektori konferencia elnöke kikérte magának a gyenge diplomák és felesleges intézmények megfogalmazást. Őt tegnap este láttam nyilatkozni Kálmán Olgánál és a Dunán Gulyás Istvánnál is. Az Egyenes beszédben ellenzékinek, erősen kritikusnak, diákpártinak mutatkozott, az Estében meg a kormány szavát is meghalló, tulajdonképpen a kormány újabb lépéseivel egyetértő, de nehéz helyzetben levő vezetőnek, akit nagyon aggaszt a sok megvonás. Az én egyetemi docens testvéremet most építették le az erős megvonások miatt, pedig 7 éve félévkor és év végén is több mint 300 vizsgázója van, tehát nem ő a felesleges ember! 56-ban született, most 56 éves, és szeptember óta a felmondási idejét tölti. Imádott oktatni, kutatni, és rettenetesen félt a mások helyett vizsgázóktól. Akik hosszú évek óta összesen 2 vizsgázóval bajlódnak, azok szilárdan ülnek a helyükön. Emellett mindig volt idejük konferenciákra járni, a maguk pecsenyéjét sütögetni. Az adjunktusok és docensek viszik a felsőoktatás oroszlánrészét, és irritáló hogy mennyire kivonhatják ebből magukat néhányan.

A 4 évtizedes szocializmus eredménye nem csak a csupa kommunista-elkötelezett tanár, de az is, hogy az egyetemek szoci vezetés alatt maradtak!!!
Remekül működik a kapcsolatrendszerük, egymást választgatják be a különböző szervekbe, vezetőségekbe. Aki valóban független, vagy netán jobboldali, annak ott is befellegzett, nem csak a középiskolában. Gondolom, hogy kevés kivétel lehet, de egy jó nevű egyházi iskoláról pl. konkrétan tudom, hogy azt is szoci elkötelezettek irányítják.

Nekem is volt szerencsém római jogból, magyar állam- és jogtörténetből, egyetemes állam- és jogtörténetből kollokválnom. Azon kevesek közé tartoztam, akik jelessel tették meg, és már az első év végén a tanárok is azt mondták, "magának már megvan a nagy D-je, az összes többi csak a kis r lesz". Mégsem lettem jogász, mert III. éven államigazgatás szigorlaton kifogásoltam, hogy az állam perelhetetlen - ez még a szocializmus idején volt -, és nem láttam értelmét újra megpróbálni. Akiknek el sem jutott az agyáig a probléma, azok gond nélkül levizsgáztak - nem az volt a nyírós tantárgy. Én utólag sem meneszteném a mennybe az akkori oktatást, hiszen a leggyengébb is elvégezhette. Lehet, hogy 1-2 évismétléssel, sok külön engedéllyel, de akit felvettek, az gyakorlatilag diplomás lett!

A felvételi sem volt olyan abszolút értékmérő, hiszen az 56-os forr. leverőinek csemetéi pl. felvételi nélkül bekerültek. Olyan is volt, hogy a felvételizőket "F" (fizikai) és "É" (értelmiségi) betűkkel jelölték, és az F-es alacsonyabb pontszámmal is bekerült. Én az egyik legmagasabb pontszámmal nem, mivel É-s voltam. Ugyanígy diszkriminálták az egyházi iskolákban végzetteket is. Sokszor felvételiztem, míg végül elkezdhettem a jogot, de akkor már volt egy másik diplomám, és a vizsgán is tájékozottabb voltam sok társamnál. Ha rögtön bekerülök, biztos elvégeztem volna, de érett fejjel már nem hittem el, hogy "a szocialista jog magasabb rendű", meg a politikai irányítás is zavart, meg az igazság is nagyon elsikkadt a sok csűrés-csavarásban. Megértem azt, hogy mire bekerültem, már túlnőttem rajta, és nem is akartam jogász lenni.

A fiatalok hozzánk is járnak szakmai gyakorlatra. Sírni tudnék, amikor érdeklődöm, hogy milyen területtel szeretnének foglalkozni, és kiderült, hogy egyikkel sem, csak a gyakorlati idő letöltését szeretnék igazoltatni. Úgy került be egy szakra, hogy kicsit sem érdekelte. Nem mindenki ilyen, de sok ilyen van. Én is azt látom a saját területemen, hogy nem szívügye a szakmája, nem hivatása, csak pénzkereset. Márpedig emberekkel foglalkozni valódi figyelem nélkül nagyon lélektelen, embertelen dolog! Sokakban az az alázat sincs meg, amivel a diplomás, de gyakorlatlan ifjoncnak illene a dolgokhoz állniuk. Ebben ismét egyetértünk.

Az unokatestvérem egy nagy önkormányzat gazdasági vezetője volt, már nyugdíj korhatáron túl is. Leépítették, és több nyugdíj közeli kollégáját is. Most csupa fiatal ül a hivatalban, és rengeteg telefont eresztenek meg naponta, mert nem boldogulnak. Egyébként is az államigazgatás nem csak összetett, de minden elemében folyamatosan változik, ember legyen a talpán, aki mindet tudja, és az összefüggéseit, következményeit is átlátja! Navracsics jól felkészült szakember, de ebben nem hiszem, hogy jól járt el. Vegyesen kellett volna alkalmazni a tapasztaltak mellett a fiatalokat, nem szélnek ereszteni minden gyakorlott kollégát, mert ők nagyon megsértődtek, a rendszer ellenségeivé váltak, miközben a felmagasztal újoncok nem képesek eligazodni. Igaz, a szg-et sokkal jobban használják, de az ügyeket nem tudják elintézni.

Viszont azt is látni kell, hogy bele vannak kényszerítve ebbe a kapkodásba. Az előző kormányok rendre nem mertek hozzányúlni sem a nyugdíjhoz, sem az egészségügyhöz, sem az oktatáshoz. Vagy ha megtették, még nagyobb bajt okoztak, mintha el sem kezdték volna. Most is azért van a sok súrlódás, mert átgondolatlan, kiforratlan, nincs idő alapos egyeztetésekre. Az ülésen megkapják az anyagot, vagy írásban meg se kapják, ott hallják először, és rögtön véleményezni kellene. Nincs egy embernél annyi tudás, szakmai fórumoknak kellene megrágni - erre meg nincs idő. Roppant veszélyes, könnyen belebukhatnak!

Végül abban is azonos a véleményünk, hogy a diákokat felheccelték, politikai céllal felhasználják - örömmel hallottam kedden este, hogy tiltakoztak az ellen, hogy ellenzék politikusok közéjük menjenek és beszédeket mondjanak. Ez már valami! Közben az egyetemeken nem lesz retorziója annak, hogy a kiírt vizsgán nem jelentek meg, és a középiskolások is biztatva, támogatva vannak a tüntetésekben a tanáraik által. Most felelősségre vonják azt az egyetlen igazgatónőt, aki behívta a gyerekeket az irodájába, és megkérdezte, mi a véleményük a tüntetésekről, és kik biztatják őket erre az óráikon.
Sajnos, a kormányoldal nem kapcsolt, hogy azt a számtalan esetet is ki kell vizsgálnia, amikor a tanárok biztatják a diákokat a kormány ellen!!! Meg a szakszervezet, meg a politikusok. Az már csak röhejes, hogy még gyurcsány(i) is labdába akar rúgni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése