Hasonló tartalom

2012. december 6., csütörtök

Mártírok ma 2


http://istenveled.blog.hu/2011/12/29/5_percenkent_megolnek_egy_keresztenyt#more3503812 


Koszorúzás boldog Salkaházi Sára emléktáblájánál-5 percenként megölnek egy keresztényt
A Szociális Testvérek Társasága minden évben megemlékezik Boldog Salkaházi Sára mártírhaláláról. Sára testvért a nyilasok 1944. december 27-én hurcolták el a Bokréta utcai munkásnőotthonból (Katolikus Nővédő Otthon), ahol bújkáló zsidók után kutattak. Salkaházi Sára közel 100 magyar zsidó életét mentette meg. A Szociális Testvérek 1000 izraelita üldözöttet bújtattak, minden rendházuk tele volt velük. A kassai születésű Salkaházi Sára Trinanon után nem volt hajlandó esküt tenni a Csehszlovák államra és keményhangú cikkekben állt ki a felvidéki magyarság és a szegénymunkásság jogai mellett. 

Sára testvér brutális kivégzésekor (a jeges Dunába lőtték) is megmaradt embernek és kereszténynek. A szemtanúk beszámolóiból (idézet a zuglói nyilasper jegyzőkönyvéből): „A foglyokat este a Fővámház elé terelték, levetkőztették és a Duna-partjára állították őket. Mielőtt a sortűz eldördült, egy alacsony, fekete hajú nő – Sára nővér – a kivégzők felé fordult, a szemükbe nézett, letérdelt, az égre nézett, és keresztet vetett.”

A Bokréta u. 3 szám alatti emléktáblát Erdő Péter bíboros, Bácskai János Ferencváros polgármestere, a Szociális Testvérek Társaságának nevében pedig Pataki Ágnes általános elöljáró koszorúzták meg. A magyar katolikus egyház feje és a fideszes városvezető megemlékezésen való részvétele ezekben az indulatokkal teli időkben jelzésértékűnek számít. (Ahogy az is, hogy a rendezvényre egyetlen az emberi jogokért és a zsidóságért láthatóan csak szavakban aggódó ellenzéki képviselő, "hivatásos jogvédő" sem jött el.) A megemlékezésen megjelent Szeidel Péter atya az Örökimádás templom templomigazgatója, aki szentbeszédeiben mindig is a párbeszéd és a tolerancia fontosságát hangsúlyozza.

Idén is megtelt a Bokréta utca Salkaházi Sára rendtársaival és tisztelőivel, akik mécseseket gyújtottak az emléktábla alatt. Sajnos ma is üldöznek embereket a hitükért: a rendezvény szervezői felhívták a figyelmet, hogy a világon 5 percenként ölnek meg egy keresztény embert. Ők a katolikus egyház mai vértanúi, hitvallói, akiket Afrika és az arab világ egyes országaiban szisztematikusan próbálnak kiírtani.  

Sára testvér lelki üdvéért közösen elimádkozták a Miatyánkot és az Üdvözlégyet, a rendezvény zárásaként pedig elénekelték a Sárahimnuszt, amelyben boldog Sára közbenjárását kértük. Igazolt és bizonyítható tény, hogy számos Boldog Salkaházi Sárának felajánlott imakérés teljesült már. Érdemes közbenjárását kérni és a Jóistennek hálát adni, hogy ilyen Emberek is születtek és éltek a XX. században.

Erdő Péter bíboros elmondta, hogy a kereszténység újra és újra vértanúkat ad a világnak:
„Boldog Salkaházi Sára vértanúsága lángoló példa ma is. Egész életében készült rá és azt kereste, hogy mit tehetne jobban, hogyan szolgálhatná jobban Jézus Krisztust. Lemondott saját kedvteléseiről és felajánlotta Istennek az életét. A legtöbbet, amit egy ember adhat, és Isten elfogadta felajánlását…
 
Isten nekünk is válaszol, elég csak fellapozni az Evangéliumot. Válaszol szomorúságunkra, tanácstalanságunkra és különösen válaszol szeretetünkre! Boldog Salkaházi Sára ennek a szeretetnek szép és megható példája, aki életével mutatta meg, hogy az egyháznak mindig az üldözöttek mellé kell állnia. Ma is sokakat üldöznek, főként a keresztényeket. Elég csak a nigériai keresztényüldözésre gondolnunk.”  

A koszorúzást követően a hívekkel teljesen megtelt Üllői úti Örökimádás templomban Erdő Péter bíboros szentmisét celebrált Salkaházi Sára és Szent János evangélista emlékére: „Szent János apostol bebizonyította, hogy a szeretet nem fér össze a félelemmel." Erdő Péter Salkaházi Sárára és a zsidóüldözés áldozataira emlékezve Rabbi Akivától idézett és elmondta a hívő zsidók fő imáját, a Smá-t, azaz a "Halld, Izraelt" is.

Zsidó ima ritkán hangzik fel katolikus templomban. Erdő Péter bíboros ezzel történelmi fontosságú gesztust gyakorolt a zsidóság felé, bizonyítva, hogy a kereszténység nyitott  a párbeszéd iránt és elismeri más vallások értékeit.  

Gémesi Gábor



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése