Hasonló tartalom

2013. december 8., vasárnap

Nem megy a londoni materializmus Vasárnap pótlék vagy munkaszünet


 http://fn.hir24.hu/gazdasag/2013/12/08/nem-rughatjak-ki-aki-vasarnap-nem-akar-dolgozni/

 

Nem rúghatják ki, aki vasárnap nem akar dolgozni



Londonban Celestina Mba szociális munkás fordult bírósághoz amiatt, hogy elbocsátották a munkahelyéről, miután vallási okokra hivatkozva nem akarta vállalni a vasárnapi szolgálatot. A munkaügyi bíróság korábban visszautasította a nő keresetét azzal az indokkal, hogy nem minden keresztény tartja pihenőnapnak a vasárnapot, így ez nem tekinthető a vallás alapvető elemének. Annak ellenére sem, hogy a tízparancsolatnak is része.

A fellebbviteli bíróság azonban Celestina Mbának adott igazat és elismerte, hogy a vasárnapot több millió keresztény a pihenés napjának tartja, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. A bíróság egyúttal kimondta, hogy a munkáltatóknak meg kell találniuk az egyensúlyt az üzleti érdekeik és az alkalmazottaik vallási szokásai között.

A londoni keresztény jogi központ vezetője, Andrea Minichiello Williams üdvözölte a döntést, kijelentve: a bíróságok végre kezdik jobban
Vasárnapi pótlék

    Megdöbbentek a kereskedők
    Jár!

Magyarországon még nemigen volt hasonló ügy

Az általunk megkérdezett munkajogászok nem tudtak hasonló magyar bírósági esetről. Fodor T. Gábortól megtudtuk azt is, hogy az unió munkaidő-irányelvében eredetileg szerepelt egy olyan kitétel, miszerint a vasárnap pihenőnap. Azonban ezt mintegy 15 éve törölték, pont azért, hogy vallási szempontból is semleges legyen a szabályozás. Ilyen oldalról nézve felettébb érdekes a londoni döntés.

Vasárnapi pótlék: kár volt piszkálni a kereskedőket

Magyországon egyébként fő szabályként tiltott a vasárnapi munkavégzés, azonban ez alól a fő szabály alól rengeteg kivétel lehet, például a kereskedelem is.

Ehhez a szektorhoz kapcsolódott egy nemrégiben megjelent sajtóhír, mely arról szólt, hogy a Kúria döntése alapján, a kereskedelemben nem kötelező az 50 százalékos vasárnapi pótlék. Csakhogy, mint kiderült, a Kúria a Munka Törvénykönyve 2012. előtti, ma már nem hatályos rendelkezéseit vizsgálta, egy régi, konkrét eset kapcsán.

A jelenlegi Munka Törvénykönyve szerint a kereskedelemben jár az 50 százalék vasárnapi pótlék – hangsúlyozta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) közleménye. Ezért szerintük kár volt piszkálni a kereskedőket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése