Hasonló tartalom

2012. június 9., szombat

Éhség lázadás küszöbén Borsod"

  
 http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=eladasos&pid=125381&blog_cim=A%20munka%20%E9s%20a%20seg%E9ly%20p%E1rhuzamai

 A munka és a segély párhuzamai

Éhség lázadás küszöbén Borsod"

És valóban, ha a cím túlzó is kissé, nem kétséges, a helyzet robbanáshoz közeli. Adják vissza a munkát, és mindenki menni fog dolgozni. De ha nincs miből megélni, és az emberek a gyerekeiket sem tudják etetni, el fognak menni lopni és betörni - röviden így foglalható össze az encsi kistérség üzenete a kormánynak. Az új közmunka-program ellehetetlenítette az itt élőket: hiába dolgoznának, nem kapnak munkát. Pedig nem segélyből akarnak élni.

Kaufer Virág, az Országgyűlés Foglalkoztatási bizottságának LMP-s tagja párttársa meghívására érkezett a kistérségbe, ahol a kormány új közfoglalkoztatási programjáról kérdezte a polgármestereket és az ott élőket. Még csak egy teljes hónap telt el 2011-ből, de már kétségbeestek, és nem zárnak ki egy éhséglázadást sem. A probléma súlyos: a nyolc órás közmunka helyett részmunkaidőben, vagyis négy órában dolgozhatnak azok, akik vannak olyan szerencsések, hogy kapnak munkát az önkormányzattól. Az önkormányzat pedig tehetetlen: országosan felére-harmadára csökkentek az állami források, így nincs miből fizetni.

A részmunkaidős közfoglalkoztatottak körülbelül 30 ezer forintot keresnek. A bérpótló juttatás - vagyis munkanélküli segély - mintegy 28 ezer forint, különbség tehát szinte nincs is. Mégis mindenki dolgozni akar, csak éppen nincs hol: Kaufer szerint amíg nincs fejlesztés és nagyberuházás a térségben, addig az államnak kell munkalehetőséget biztosítania.

Nem segélyt akarnak: munkát

Az LMP videóján Link Gulyás Pál, ináncsi LMP-s és cigányönkormányzati képviselő kifejti: ha kell, nyílt levelet írnak, demonstrálnak, és bármit megtesznek, hogy munkához jussanak. "Nem várjuk a csodát a politikusainktól. Kérünk segítséget: azért, hogy a megélhetésünk, a gyerekeink megélhetése, a jövő megmaradhasson."

Egy helybéli férfi kifejtette, annak örülnének legjobban, ha folyamatosan lenne munka. Nem két hónapig, mert annak nincs értelme. Mások leszögezték, ez nem etnikai kérdés, hiszen "majdnem hogy ugyanannyi hányatott sorsú, szegény magyar van ebben a régióban, mint roma". Elmondásuk szerint a most ellehetetlenül közmunkát végzők olyan területeken dolgoztak, amelyek a biztonságos, békése együttélést biztosították - például településőrök voltak.

Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere elmondja, 2011-ben lényegesen csökkent az önkormányzatok közmunkára szánható kerete. "Óriási problémát jelent, hogy a négyórás foglalkoztatást helyezte előtérbe a kormány, amiről azt gondolom, hogy látszatfoglalkoztatás, mert a segélyhez képest csak néhány ezer forinttal kínál többet. Lássuk be, sem a rezsiköltségek, sem a közüzemi díjak nem csökkentek, tehát megélhetési szempontból ezek az emberek nincsenek előrébb. "

A videón Link egy 58 éves asszony arról panaszkodik, hiába keres munkát, nem kap. Ő most 28 ezer forintot kap, a férje 15 ezret, és tele vannak befizetetlen számlákkal. "58 éves vagyok, nagyon szívesen elmennék dolgozni, de miért? Egy szakajtó krumpliért? 28 ezer forint arra nem elég, hogy tejet meg kenyeret vegyen az ember minden nap." Van, aki attól fél, hogy egy idő után bármit megtesznek majd az emberek: aki nem tud adni egy darab kenyeret a gyerekének, bemegy egy boltba, vagy betör, és ellopja.

A környéken szinte minden, lehetséges megoldást jelentő munkahelyet bezártak, noha az emberek a falujukban szeretnének élni és dolgozni. Nincs rá lehetőségük. Sokan nevelnek gyereket, van, aki többet is. "Mit vegyen 28 ezerből, cipőt vagy kenyeret, vagy gyógyszert?" Egy anyuka nem tudja, hogyan járassa iskolába a gyerekeit. Ahhoz útiköltség, iskolai pénz, és a tankönyvek ára is kéne. Az idősebb gyerekeket nevelők sem járnak jobban: egy asszony arról számol be, egyik gyereke hat szakmát tanult ki, de ha nem költözik be Miskolcra, nem kap munkát. Az asszony még egy 22 éves gyerekét taníttatja, de mivel 20 éven felüli, a kormány elvette tőle a családi pótlékot.

"Állítsák vissza a nyolc órás munkarendet, és adjanak az embernek pénzt, ne segélyt. Munkát adjanak, mert mi munkát kérünk"- kérik. "Adják vissza a munkát, és mindenki menni fog dolgozni" - ígérik. Attól félnek: ha nem lesznek új munkahelyek, rablások, lopások ideje jöhet el, az emberek állatokat hajtanak majd el, és a kertekből fognak lopni.


Mindeközben***

Orbán Viktor évértékelő beszédében elmondja: ahhoz, hogy Magyarország legyűrje az államadósságot, mindenkinek, aki munkaképes, dolgoznia kell.
"Nem mindenki azért munkanélküli ma Magyarországon, mert nem kap munkát. Nagy hiba lenne egyenlőségjelet tenni azok közé, akik dolgozni akarnak, de nem kapnak munkát, és azok közé, akik tudnának ugyan dolgozni, de úgy gondolják, hogy segélyen vagy egyéb állami juttatáson élni mégiscsak kényelmesebb, és amellett ebből-abból pénzt is lehet csinálni. Ha másból nem, hát tyúklopásból."
Hozzátette: gondoskodni kell méltó módon mindenkiről, aki nem képes munkából megélni, de csak azokról.

Gerő András szerint ez kódolt cigányozás, és méltatlan a magyar miniszterelnökhöz, de szerintem csak Gerő fejében kéne rendet tenni, hiszen ezek szerint ő cigányként kódolta magának a dolgozni nem akaró, segélyből és tyúklopásból élő honpolgárt...

De vissza a lényegre, mert az szent igaz: mindenkinek dolgoznia kell, aki erre képes.
De mit? Az ugyanis világos, hogy a közmunka nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Nemcsak azért, mert a közmunkák többségét nem sikerült úgy kitalálni, megszervezni, hogy azok viszonylag nagy hasznot hajtsanak (pl. iskola felújítás, közintézmények fizikai állagának megóvása, stb...), hanem azért is, mert elfogyott az erre szánt pénz. Az önkormányzatok épphogy lélegeznek, csőd kerülgeti őket, erre már egyáltalán nincs pénzük; az állami források pedig szintén elapadni látszanak.


És itt úszik be tudatomba a kérdés: a Kádár-rendszer miért tudta kezelni ezt a problémát?
Hogyan tudta bekényszeríteni a legképzetlenebb rétegeket is a könnyűiparba, termelőszövetkezetekbe, építőiparba, feldolgozóiparba, stb... ? Jó volt, hogy így volt? Lehetne ma is kényszeríteni? A szabadságelvű rendszerben van erre lehetőség?

A válasz egyértelmű: nem. Nemcsak azért, mert a demokrácia nem tűri a kényszert, de azért sem, mert nincs hová. És itt hirtelen eszembe jut még valami, ami szerintem a rendszerváltás legelhibázottabb döntéssorozatának okozója, s a bajok egyik fő forrása.

Az új rendszer két dolgot vett természetesnek:
1. Az állam rossz gazda;
2. Ha egy állami cég veszteséges, privatizálni kell, vagy meg kell szüntetni.

Ez utóbbi áldozata lett nem egy és nem kettő állami gazdaság is. Ehhez kapcsolódik az ötletem, de előtte még tisztázzuk, miért gondolom azt, amit a 2. pontban írtam.
A helyzet úgy áll, hogy a veszteség egy magáncégnél tűrhetetlen, de az államnál nem egyértelmű. Ennek az az oka, hogy bár lehet, hogy egy állami cég emberenként mondjuk havi 40 ezer forint veszteséget termel, de ne feledjük, ennek az embernek a segélyezése is kerülne ennyibe állambácsinak. Ráadásul maga körül egy sereg szociokulturális problémát generálna, mint munkanélküli:
- a gyerek előtt rossz minta a dolgozni nem járó szülő;
- bedől a lakáshitele--> hajléktalanság, válás;
- fekete munkára és bűnözésre hajlamosító kilátástalan helyzet.

Tehát jelen árfolyamon akár havi 50-70ezer forint veszteséget is megérhet az államnak egy-egy munkahely fenntartása.
De hol? Mit termeljenek? Mi legyen a sok szakképzetlen vagy alig képzett munkaerővel?
ÁLLAMI GAZDASÁG! Ez komoly! Egy-egy ilyen egység akár 1-2 milliárddal is életre hívható lenne. Mondjuk például sertés és baromfiteleppel, melyhez a takarmányt maguk termelnék meg. Ha kell, kézi kapálással termelt kukoricával, kisgépekkel betakarított lucernával, vagy tartanának lovakat különféle munkálatokhoz, rövidtávú szállításokhoz.

Egy ilyen telepről az ott dolgozók engedménnyel vásárolhatnának. A termelés egy része eleve erről szólhatna: zöldségfélék, hagyma, burgonya és egyéb kézimunka igényes növények (eper, málna, ribizli, stb...). Telepíthetnének almafákat, diófákat, mittoménmilyenfákat... A gazdaság és a közeli falu hőenergia igényét helyi mini hőerőművel láthatnák el, ahová maguk termelik meg az energiafüvet.

Feldolgozott termékeket is állíthatnának elő: gyümölcslé, pálinka, befőttek, stb... Egy állami gazdaság rengetegféle tevékenységet folytathat, ami nem különösebben beruházás igényes (mint egy Mercedes gyár). Egy ilyen rendszerben egy munkahely sokkal kevesebb pénzből megteremthető, mint a kizárólag piacra termelő iparban. Mondom, ők maguknak is termelnének, saját fogyasztásra is! Nem létezik, hogy ezt ne lehetne úgy megcsinálni, hogy egy-egy emberen max. pár 10ezer forint legyen a veszteség. Ha pedig ez biztosítható, megéri. És a lényeg:

Aki egy ilyen termelőegységben kétszeri nekifutásra sem állja meg a helyét, mert lóg, mert lusta, mert meglopja a gazdaságot, azt zavarják el, és onnantól kezdve nyista segély. Persze, ha emiatt veszélybe kerülnének a gyermekei, akkor őket helyezzék el kollégiumban, gondoskodjon róluk az állam, mely e pillanattól a családi pótlékkal is rendelkezik. Ilyen ember ugyanis nem tud érdemben gyereket nevelni, ezért ebben nem kell pénzeszközökkel támogatni. A törvény kiskorú veszélyeztetése miatt szakíthatná ki a gyermeket testi és lelki értelemben egyaránt káros környezetéből. Természetesen a kapcsolattartásra lenne lehetőség hétvégente, s ennek csak a szülő lehet akadálya, ha arra a két napra nem tud megfelelő körülményeket teremteni.

Kemény. Tudom, hogy kemény, de aki tud dolgozni és nem akar, pedig módja lenne rá, az nem érdemli szájába az állami csecset. Végre el kell kezdeni rendet tenni: aki akar dolgozni, annak legyen hol, aki nem akar, pedig tudna, annak pedig nyasgem. Így ni.





Sok-sok embert visszavihetünk a munka világába. Ezeknek az embereknek referenciája keletkezik.. Megtudtuk, hogy kik azok, akik pontosan bejárnak dolgozni, és a munkahelyükön szorgalmasan továbbá kellő precizitással teszik a dolgukat. Erről akár papírt is kaphatnak, (de a lényeg a leinformálhatóság!) amivel jelentkezhetnek máshol. Tudott, van előítélet a magánszektorban a cigány munkaerő alkalmazása kapcsán. Ez ellen az előítélet ellen az egyik legjobb érv a megfelelő minősítésű referencia, amely igazolja, hogy egy megbízható, jó munkaerőhöz jutunk, ha például Kolompár József munkavállalót alkalmazzuk, mert neki erről egy hivatalosan kiállított minősítő papírja van. Helytállt, amikor módja volt erre. Dolgozott, nem lógott, nem lopott, nem késett, nem kereste a a kibúvókat.

A munka világába visszavezetni csak értelmes munkával lehet, melyet a munkás minden munkanapon rendszeres időbeosztással végez. Ez, nem egyenlő a ma éppen érvényes gyakorlattal. Nem hiszem, hogy erre a temetőben történő falevélsöprés jó, melyet havonta kb. 10-szer végez csak (nem 20-szor 21-szer), és nincs megfelelő munkafegyelem követelmény sem. Miért is lenne, hisz sokan úgy érzik, ez a közmunka pusztán arról szól, hogy a valóságosság szintjén szopatják egy kicsit a segélyért a "rászorulókat".

Rengeteg olyan munka van, amit kényelmesen és nagy haszonnal tudnának elvégezni, dolgozni akaró emberek. Sok némi betanulást igényel és sokhoz semmiféle képzettség nem szükséges legfeljebb egyikhez. másikhoz némi ügyesség. Ehhez a kormány politikát kellene nagyban megváltoztatni. Azt a nagyon letargikus személetet, azt a mást mondok, mint cselekszem hozzáállást, azt az erőből politikát kellene változtatni, amire nem képes vagy hajlandó egyetlen zsidó politikus vagy vezető beosztású újgazdag egyén.
 
 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése