Hasonló tartalom

2016. július 29., péntek

Ferenc pápa: Itt a III. világháború, de nem vallások közötti


K.Á.
követés
2016.07.27. 18:43
A világ háborúban áll, de ez nem vallások közötti háború
– mondta Ferenc pápa a vele együtt utazó újságíróknak a repülő fedélzetén, útban a krakkói katolikus Ifjúsági Világtalálkozóra.
Amikor háborúról beszélek, komolyan gondolom, de ez nem vallások közötti háború. Ez a háború a pénzért, a forrásokért, a természetért, az uralomért zajlik
– mondta. A pápa külön szólt a Rouen-i késelés áldozatául esett idős lelkész haláláról, de most is elutasította, hogy vallási háborúról lenne szó.
Minden vallás békét akar. Mások akarnak háborút.
Ferenc pápa öt napra utazik Lengyelországba, a vasárnapig tartó Ifjúsági Világtalálkozón vesz részt. Hétvégére másfél millió résztvevőt várnak a krakkói eseményre. Kiemelt biztonsági intézkedések lesznek, Jacek Majchrowski krakkói polgármester ígérete szerint a város olyan biztonságos lesz, mint a Vatikán.
Érkezése után Ferenc pápa arra buzdította a lengyeleket, hogy fogadják be a háború és az éhség elől menekülőket. Ez eléggé máshogy hangzik, mint a lengyel kormány álláspontja: a Jog és Igazságosság-féle jobboldali kormány Magyarországhoz hasonlóan nem fogadja el az EU-s menekültkvótákat: a tervezet szerint Lengyelországnak 7600 szíriai menekültet kellene fogadnia, azonban a Szydło-kormány az elmúlt hetek terrorakcióira hivatkozva ezt már elutasítja.
 Az erős politikai kapcsolatokkal rendelkező lengyel katolikus egyház vezetői ehhez képest „menekültpárti” hangot ütnek meg, de az egyház összességében konzervatívabb a pápánál. Bár az egyház ott is heterogén, jelentős befolyása van az európai mércével nagyon konzervatívnak számító, a Radio Maryja által fémjelzett vonalnak.
A New York Times pápalátogatásra időzített cikke szerint a konzervatív lengyel katolikusok ellentmondásos helyzetben vannak: az idézett lengyel teológus szerint nem igazán tudják, hogy viselkedjenek, mert nyíltan nem bírálnák az egyházfőt, de nem érzik igazán a sajátjuknak Ferenc pápát. (Hasonló bizonytalanságok és visszás érzelmek egyébként a magyar katolikus klérusban is vannak Ferenc pápával szemben.)
A pápa szerda délután a krakkói Wawelbe, a lengyel királyok sírhelyéhez látogat, csütörtökön pedig a legfőbb lengyel nemzeti zarándokhelyen, a częstochowai Fekete Madonna Jasna Góra-i templomában celebrál misét. Pénteken Auschwitzba megy, ahol végül nem mond beszédet.
A borzalmak helyére beszédek és tömegek nélkül szeretnék menni. Egyedül, imádkozni. És talán az Úr megadja nekem a sírás kegyelmét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése