Hasonló tartalom

2016. július 23., szombat

Ragaszkodás következetesség kitartás (Mt 14,23-33)




Mt. 14,23
De miután elbocsátotta a sokaságot, felment a hegyre magánosan imádkozni. Amikor beesteledett, egyedül volt ott.

Alapige Mt 14,22-33


1. Ragaszkodás Istenhez választás

A bölcs (...)
alkot, de művét nem birtokolja,
cselekszik, de nem
ragaszkodik,
beteljesült művét nem félti,
s mert magának nem őrzi,
el se veszíti. (Lao-Ce)





Amikor testvér szeretetre jutunk áldásra jutunk Isten elvárja tölünk, hogy észrevegyük a másikban az ÚR Jézus Krisztust. A veled egy úton jároknak szüksége van az áldásra. Ahhoz,hogy bármilyen harcban eredményt lehessen elérni egységre van szükség. Izraelen már az Ószövetsségben is akkor volt áldás amikor ragaszkodott Istenhez. Nem felejthette el a nagy parancsolatot szeresd Uradat Istenedet. Az Ószövetségben Izraelt, mint népet kellet kormányozni ezért Mózes által polgári és vallasi törvényeket adott. Dávid irigy volt Hettita Uriást megölette feleségét Betsábét elvette. Izraelnek parancsa volt a növekedésre terjeszkedésre. Izrael városokat foglal el. Dávid majd Salamon életében is a az áldás és az átok a pártoskodás együtt növekszik. Nem kéne hogy ez így legyen. Isten ha valamit nekünk igért azt nem bűn által fogja megadni számunkra. Izraelnek a bálványokat mind ki kellett irtania az idegen földekről melyeket elfoglalt, de jajj volt akkor ha Izrael életében is hűtlenség bálványimádás volt. Az is aki ismeri Az Urat az is aki nem megváltásra szorul. Isten valóban a gonoszt jóval győzte le Istenként kormányozza ezt a világot de nem a lovak erejével hanem a Szentlélek erejével. Gondoljunk most csak az Ószövetségre a gyáva Gedeonból hogy lesz bátor harcos hogyan enged Isten hadi tervének, és haza küldi harcosait. Ilyen az amikor a mindenható Isten szamárcsíkon ül és tövis korona van a fején. Azonban igaz az, hogy magyar király koronája a magyar föld Krisztus koronája mi vagyunk.Dávid el tudta vinni az Isten hitét a megszállt területekre?

Hit Istenben következetesség 2 kir 18,1-12 ( 2 kir 18,32 Gyalázkodás Szanheribre száll)

Ha a bolond
következetes maradna a bolondságban: bölcs lenne. ( William Blake)
Sátán birodalmát megtudjuk e hóditani Gyümölcsöző élettel. Ha hitben jársz teljesíted Isten akaratát áldást örömet hozol az életben ha nem a test cselekedeteit.
Ezékiást az ÚR arra tanította szintén ne a körülményeire nézzen, hanem a hitére. A szír-efraim szövetségi háború idején katonai szempontból nézve Júdának esélye sem volt. Dögvésszel súlyttotta az URat gyalázó szanherib seregét végül őt magát fiai ölik meg. Ézsaias ezékiásnak prófétál arról, hogy Szanherib szenvedni fog arról, hogy csak Júdának lesz vize és termése pontosan evvel támadta Szanherib a népet Isten mindenhatóságát kérdőjelezte meg. Ézsaias elmondja a gyökér próféciáját melynek kettős beteljesedése volt. 1. Föld és a víz áldásából csak a választott nép részesült. 2. A hajtás nemcsak Szanherib vereségére utalt, hanem az ÚR Jézus megszületésére és ígéretére is. Ezékiás alátudta rendelni magát Isten akaratának feltudja Isten őt használni. Csakhogy Ezékiás megbetegszik meg is gyógyul. Mi történik elfeledkezik azt mondja a Biblia az ő gyógyulását nem az Úrnak tulajdonítja Istennek felfuvalkodik ez ugyanaz a bűn amit a Sátán követett el. Van e olyan dolog amit hoztunk vagy elviszünk a teremtettségből. Nincs. Ha egy szöget nem mozdítottál meg a teremtésért akkor azt készen ajándékba szolgálatra sáfárságra kaptad el tudunk számolni. Helyünkön vagyunk a teremtettségben. Kapunk koronát odaát hű szolgák vagyunk? Ábrahámtól kezdve mindenkinek a hite számított be igazságul. A törvény azonban az Ószövetségben üdvösség és takarózás témája lett. Isten végre szíve szerint való pásztort akart a népnek. Az apostoli gyűlésen valami beteljesedik. Mi a probléma a pogányok a törvénybetartása nélkül ugyanolyan találkozást élnek át Istennel mint a zsidók. A törvényből egy vessző nem szűnt meg. A törvény Krisztusban beteljesedett. Ez azt jelenti aki Krisztus váltságát elfogadja az üdvözül. A törvény nem üdvözít. Hit által van az üdvösség a hit pedig cselekedeten látszik meg. Ha valamit szívből teszek szívből teszem a jót, akkor mi szükség a tiltásokra. Ezt a kicsinyhitű Péter mondja a Jeruzsálemi gyűlésen. Megérti végre talán hiába vágja le a katona fülét nem jön el Istenországa. Péter tudja Isten szereti őt és ezt a szeretetet viszonozza. Ábrahám a hit atyja Jézus Krisztus hit szerint, de törvény szerint is az ő magva. Amire Ábrahám hite nem képes Krisztus halála igen.

Szkeptikusságtól Krisztusig Vízen járás kitartás Mt 14,22-33 (Zsid 12,1-3)

„A kitartás nem arról szól, hogy “bele kell pusztulni”! Mégis milyen sokan a szenvedéssel és az önkínzással azonosítják. A kitartásból származó eredményekre mindenki vágyódik, de mit adni kell érte, az mindenkit taszít. Csak ott csúszik el a dolog, hogy  csere tárgya, nem az önkínzás, hanem az, amit “nagyon szeretsz csinálni”. Abban vagy kitartó, amibe beleteszed a szeretetedet.” Szikszay Csaba


Az ÚR Jézus minden emberi anyagi igényt kielégít, de ő nem az őt ünneplő tömeggel foglalkozik, hanem imádkozik.
A tanítványok átkelnek a túlsó partra Jézus látszatra elengedte őket. A tanítványok hiába sok tapasztalat a tanítványok hite lankad. Először fel sem ismerik a mestert majd Péter látja hogy Ura a helyzetnek. Valami lángoló szeretet nyomán vízen jár, de Péter a körülményekre néz többé nem a teremtő Urat érzékeli, hanem a vihart majd annyit mond Uram ments meg a hitetlenséget hit követi. Ha hitünk nem Istenben gyökerezik az nem keresztyén élet. Önerőből nem lehet vízen járni Istent megvallani csak a Szentlélek által lehetséges. A tanítványok felismerik a vihar elálltával felismerik, hogy ő messiás. Azonban teljesen más dolog a szalmaláng hit és a kipróbált hit. Péter apostolnak egy élet munkája kellet ahhoz, hogy kipróbált hithez jusson. Koronát csak a hűségesek nyernek. Jézus Krisztus gyalázatot szenvedett ártatlanul és győzött nekünk ezt kell hittel elfogadnunk. Ő nem Személyes egyedi életében volt hűséges ő mások életéért volt hűséges tartott ki. Méltó példakép és ebben követendő számunkra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése