Hasonló tartalom

2011. szeptember 4., vasárnap

Gal 6

Gal 6,1-4 Egymás terhét hordozzátok, és úgy töltsétek be a Krisztus törvényét.


Intés és a teherhordozás nincs egymás nélkül

1.
A bűneset után Ádám és Éva nem élhetett többé Isten jelenlétében. Isten gondviselése azonban megjelenik. Bőrruhát készít az ember számára. Isten Biblia első lapjain áldozat készségéről tesz bizonyságot. Bűn fellett ítélet van a világban, de Isten az ítélkezés jogát fent tartja magának. A mi emberi világukban ez másképp van, egy bíróság vagy elítél valakit vagy nem. Ez az eltérés köztes állapot „C” megoldás abból adódik, hogy a személyes Isten tulajdonságai között egyszerre fér meg az igazság és a szeretet (irgalom, kegyem). Így érthető meg igazán „ Ha tetten is értek valaskit valamilyen bűnben ti akik lelki emberek vagytok igazítsátok helyre szelíd lélekkel.” Isten tulajdonságai, szelídség:

1 Kir 19,12

„És a földindulás után tűz jöve, de nem volt az Úr a tűzben sem. És a tűz után egy halk és szelíd hang hallatszék

Imatéma: szelíd lelküség az alapelvek megsérülése idején is.

2.
A problémákat, konfliktusokat helyükön kell kezelni. A 90-es évek elején volt egy központi újság melynek a jobb felső sarkába volt egy Ige: „Béküljetek meg Istennel”. Vannak értékek melyek az egyházban óvatosan megőrizendők. A Biblia címe: „Szövetség”. Az erősebb Isten szövetséget kötött gyengébb emberiséggel, nem azért, hogy leigázza kizsákmányolja, hanem azért, hogy azt táplálja. A gyengébb emberiség ezt az intést folyamatosan visszautasítja. Ebből bármilyen emberi rendben konfliktus keletkezik. Isten nem csak kiválasztotta az emberiséget, hanem konfliktust kezel mindeni közösségben. A konfliktus megoldásának a módja az élő Igéhez igazodás az alapelvekhez történő igazodás. Ehhez tartalmas Bibliai beszélgetésekre intésre van szükség. Bibliai határoka te sem lépheted át. Ilyenkor is érdemes tiszteletben tartani a másikat.
2 Kor 5,20

Krisztusért járván tehát követségben, mintha Isten kérne mi általunk: Krisztusért kérünk, béküljetek meg az Istennel.


Imatéma: Papi, pásztori lelkület a tisztaság megőrzése. Nem utolsó sorban kérjük Isten arra, hogy valós konfliktusokat kezeljünk.

3.
Amikor sehogy sem megy: Jézus Krisztus és a Biblia alapelveit Isten nem kényszeríti ránk. Az egyház egységét rendjét Isten mindenképpen megfogja őrizni, mert szereti. Akik ezekkel nem tudnak azonosulni jogukban áll ellentmondani és távozni, viszont nekik is tiszteletben kell tartani az egyházban, gyülekezetben levő rendet. A Biblia ezt kéri az embertől.
Szeressétek egymást mint ahogy én szerettelek titeteket ez Jézus Krisztus szerint az Újszövetség.

Imádkozzunk a leszakadokért és szeressük, tiszteljük őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése