Hasonló tartalom

2011. szeptember 4., vasárnap

Jn 5,2 -9

Jn 5,2 -9

1.
Jézus Krisztus szombaton meggyógyitja a sántát. Jézus Krisztus szabadító testi lelki nyomurúságból szabadít meg minket. Biblia múltat nem felejti el. Azonban soha nem múltban él. Az eredeti állapotot szeretné helyreállítani. A boldog ősállapot lényege azonban nem az, hogy milyen volt, hanem az, hogy kivel volt Istennel. Boldog ősállapot lényege nem az aranykor hanem a kapcsolat. Kivel volt kapcsolata az embernek a Teremtő Istennel.
Amikor a sántát meggyógyítja Jézus Krisztus mi történik? Messiás azaz teremtő küldöttje (tehát nagyobb mint egy próféta) esetleg maga Teremtő valamit visszatükröz Isten hatalmából.
A Biblia szövegének a hangsúlya nem a gyógyításon van, hanem párbeszéden. Akarsz e meggyógyulni? Igent mondasz e gyógyulásra. Ki gyógyitott meg téged kérdezik a farizeusok papok stb… A sánta tudta. Meggyógyított ember Jézus Krisztus ellenfelei előtt vall, pedig Jézus Krisztus embere volt a sántának. Mivel ezt szombaton tette megakarták őt ölni.
Nyomorultak regény szól arról minden körülmények között maradj ember akkor is, ha környezeted embertrlen. Az evangélium lényege tanítványai nem értik, de ellenfelei igen egyébként nem lennének ellenfelei, hanem értenék.

Imatéma: Adjon az ÚR keresztyéni akaratot, akaratot közeledni Isten felé

Jézus Krisztus engedelmes volt, azért jött, hogy Isten akaratát teljesítse. A Biblia kétféle nyomorúságról tud. 1. „Öröklött” nem tehetsz róla (előtted akartak Isten nélkül élni.) Következmény. 2. Neked nem kellett Isten akarata más célokat követtél nem Isten céljait követted. Rossz életvezetés bűn nem csak jogi fogalom bűn. Rossz életvezetés alatt nem azt értem hány autód van, hanem gondolkodásod egyezik e a Szentírás gondolkodási konstrukciöjával rendszerével. Légy engedelmes. Istent az idegen istennekkel hűtlenséggel paráznasággal folyamatosan megszomórítja Istent. Számtalanszor mondja Isten a Bibliában ha van a nyomorúságból más szabadítotok Szabadítsom meg ő. Háborúk keletkeznek amiatt mert Izrael nem hisz Istenben. Ahol hit van ott Isten kiment a bajból.
És elvetették maguktól az idegen isteneket, és szolgáltak az Úrnak. És megesett az ő szíve az Izráel nyomorúságán.
Elsősorban nem a kocsma kisértéséről beszélek rendszerben látjuk e Szentírást és a szerint cselekszünk e?

Imatéma: Gondolati bűntől ments meg minket.

3. Istent segítségül lehet hivni
És hívj segítségül engem a nyomorúság idején, én megszabadítlak téged és te dicsőítesz engem.

A gonosznak pedig ezt mondja Isten: Miért beszélsz te rendeléseimről, és veszed szádra az én
Kegyesek az igazságról tesznek bizonyságot nem az erkülcsről filozófiáról nem tudom miről (ezek „csak megnyilvánulási formák). Az igazságról értsd Isten igazságáról. Cserébe van Isteni igazság szolgáltatás. A saját Isten nélküli életünk miatt lehet Istent okolni előrébb vagyuk vele? Isten az egeket hívja majd az ember ellen tanuul. És még mindig nem érti az ember Isten nem tud az embertől áldozatot elfogadni. Értse meg az ember az enyémből áldoztok, maga Isten mutat be áldozatot az emberért. Ez a kereszt. A gonoszság csúcsa saját hibámért Istent okolni
Az igazakat pedig Isten cseledeteivel különbözteti meg a gonoszoktól. Ez nem jelenti azt, hogy nincs kegyelem, de ahol kegyelem van ott hála.

Imádkozzunk mindenkor hálás szívért

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése