Hasonló tartalom

2011. szeptember 4., vasárnap

Mk 12,1-12

Fiamat megfogják becsülni?
Mk 12,1-12

Igehirdetés tárgya: az örökös
Igehirdetés célja: Kicsoda a (fiú) Jézus Krisztus? Felelet a kérdésre.
Üzenet: Isten oltalmazó
Gyülekezet felé: A világ kész gonosz kérdéseket feltenni, de a hűség által Isten megmenthet.

1. Jézus Krisztus helyzete nyilvánvalóan meg pecsételődött már. Az írástudók a korabeli zsidó vallási vezetők a nagy tanács többségében veszélyesnek ítéli meg Jézus Krisztust. Nyilvánvaló szándék, ha feljött Jeruzsálembe és többségben vannak ellenségei a nagy tanácsban, fogják őt perbe itt és most. Mielőtt Jézus Krisztus tanítása teljesen aláássa az ország vallási és politikai irányíthatóságát. (Bizonyságtétel, alkalmazás): Az igének ereje, hatalma tud lenni, amikor két hívő egy munkahelyen, kollégiumban, iskolában összefog, és a hitét megéli az emberek könnyen köréjük, gyülekeznek, arról nem is beszélve (Jézus ezt, módszert alkalmazta a Hegyi Beszéd elmondásakor), ha egy szabadtéren egy tág előtérben, szobában elkezdenek beszélgetni az emberek köréjük, gyűlnek. Az élet a jelen és eljövendő élet kérdései magához vonja az embereket. Jézus Krisztus, még ennél is veszélyesebb dologra kérte a keresztyéneket, azt kérte tanítványaitól az eljövendő világ értékeit adják át tetteikkel és szavaikkal. A keresztyének keveset tudnak a halál utáni életről, annál többet az eljövendő világ kincseiről. Ezek erkölcsi normák, amelyek életeket változtathatnak, mozgathatnak meg, barátaid, környezeted, megmozdulhat. Jézus Krisztus ekkora már egy egész országot mozdított meg. Ki csoda ez az ember? Okkal vetődik fel a kérdés a szanhenrindben. Királlyá akarta a tömeg koronázni. Nagyon hasonlít a messiásra (legalábbis utánozza kisebbségben, vannak a támogatói), de az nem lehet, akkor pedig Isten káromló. Isten káromlásért halálos ítéletet mondhatnak ki az erkölcsi vezetők, és evvel erkölcsi tanítása összeomlik. Attól az adott hívő még nem bűnös, hogy a világ visszatükrözi vízióját és megpróbálja túlbeszélni. A szanhendrin és a római helyőrség ezt a veszélyes fegyvert alkalmazza Jézus Krisztus ellen, hiszen veszélyt lát benne hasonló „jelenség volt a közélet színterén Bemerítő János” őt is kivégezték. Ha Jézus Krisztus isteni hatalommal teszi, amit tesz követni, kellene, ha nem elfogni, de Jézus Krisztus erős kérdéssel válaszol János szolgálata Istentől volt? Újabb visszatükrözés. Ha helyesen cselekszel az először kérdéséket és megosztottságot fog okozni az életedben, környezetedben.

2. Ki csoda az örökös, megölhetjük vagy nem?

Ezt a világot Isten sáfárságra, megőrzésre adta Isten az embernek. Megőrzésre adta a családodat, szüleidet, gyermekedet, pénzedet és tudásodat. Valamit megőrizni azt jelenti, hogy az értékén tartani illetve gyarapítani. Ez a pénznél, de a szőlőnél is jól látszik. A szőlő egy futó gyorsan terjedő gyümölcs aligha nevezhető gondosságnak, hogy ugyanannyi van belőle mindig. Ez fáradozással jár a gazda bizalmi emberekre, bízza az ő vagyonát. A mi személyes életünk is egy ilyen vagyon gondozni, őrizni és gyarapítani szükséges, mert erre van teremtve. Ezek az értékek azonban soha nem a gondnokoktól függnek igazán, hanem a gondos gazdájuktól. A tulajdonos, akit érdekel a vagyona, ellenőrzi, felügyeli birtokait. A Biblia az emberi életvédelmét tekinti a legfontosabbnak nincsen annál szomorúbb, mint amikor valaki az élet ellen vét. Legyen a bármilyen vétek. Isten az embert a bűn útján mindig meg kívánja állítani. Az embert figyelmezteti, hogy csak sáfár ezen a földön. A példázatban is először szolgákat küld, de a gonosz szőlőművesek igényt tartanak arra, amire nem lehet, mert egyszerűen nem az övék. Mi is igényt tartunk sok mindenre nem a teljes, életünket szenteljük sokszor az úrnak Isten, ilyenkor mindig figyelmeztet bennünket, talán vannak dolgok, amiket még nem adtunk át Ő neki. Eredményesebbek lehetnénk, ha aggódásainkat sokkal inkább ő rá hagynánk és Isten érdeklődését, nem hagynánk figyelmen kívül. Aki nem becsüli meg a küldött szolgákat Isten figyelmeztető jeleit, az megbecsüli ezen a Fiút? Kicsoda Jézus Krisztus az életünkben? Jézus Krisztus annyira becsült minket, hogy kereszthalált vállalt értünk mi mennyire becsüljük őt?

3. A Fiút elvetették, ahogy a sarokkőt is Pál apostol az egyházat Isten épületének nevezi, ennek sarokköve, pedig az ÚR Jézus. A te életednek mi az alapja. Rá merjük építeni életünket erre a sarokköre! Múltban eltörölt vétkeink a ma is időszerű golgotán nyugszanak a jövőbeli reményeink, pedig Jézus Krisztus és a Szentlélekjövőre szóló ígéretén állnak. Éljünk ezekkel, az ígéretekkel és jövőbeni céljainkkal. A farizeusok meghallották, hogy ők, mint Isten szolgái Jézus Krisztus szemében egyszerűen erkölcsi értelemben elvesztették legitimációjukat. Ezért el akarták őt fogni, de a nép megvédte volna ettől tartottak a vallási vezetők. Melletted, ha hited miatt bántanak, kiállna a környezeted?

Kedves testvérem!

Előtted és előttem ma több lehetőség is áll:

1. Jó keresztyén vagyok, gondolhatod Isten, nem akar megszólítani, mondhatod. (Nem érdekel ez engem) Azonban azt látnunk kell az Ige Jézus Krisztust igazolta.
2. Küldött már felénk Isten szolgákat, jelzéseket az életedben engedd, hogy a hétfői dolgozatban stb. vezesselek, bízz egy kicsit jobban bennem.
3. Kicsoda számunkra Jézus Krisztus? Vissza tudjuk őt annyira sugározni, hogy ellenséges légkörben is kiálljanak mellettünk az emberek? Gondoljuk végig



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése