Hasonló tartalom

2012. október 19., péntek

Evangéliumi gyülekezet házasság szempontjából



Dolgozat, vélemény ( 5 évnél régebb)
A házasság
Hisszük, hogy a házasságot Isten szerezte, hogy a házasfelek az õ szent akaratának megfelelõen, holtig tartó szeretetben és hûségben, egymás örömére és támogatására éljenek1 és gyermekeket neveljenek.2 Isten rendelésének az a házasság felel meg leginkább, amelyet kölcsönös és tiszta vonzalom alapján, a Szentlélek vezetésére és az Ige tanácsára figyelve, józan megfontolással köt meg a szellemi, lelki és testi szempontokból egymáshoz illõ férfi és nõ.3
Az elválást - házasságtörés esetét kivéve - Isten Igéje alapján megengedhetetlennek tartjuk.4 A házasságtörõk nem mehetnek be Isten országába.5
Az elválás után magára maradt fél, volt házastársának élete végéig lehetõleg ne kössön újabb házasságot.6 Elismerjük azonban, hogy "jobb házasságban élni, mint égni", ezért a magára maradt fél újabb házasságkötését tudomásul vesszük.7
1      1Móz 1,27-28 . 1Móz 2,18 . Péld 18,22 . Péld 19,14 . Péld 31,10;30-31 . Préd 9,9 . ÉnÉn 8,6-7 . Mt 19,4-6 . 1Kor 7,2-5 . Ef 5,22-25;28-33 . Kol 3,18-19 . 1Tim 4,1-3 . 1Tim 5,14 . 1Pt 3,1-2;7
2      Zsolt 127,3 . Péld 22,6 . Ef 6,4 . Jer 29,6
3      ÉnÉn 2,7 . Zsolt 25,12-13 . 3Móz 18,6 . 5Móz 7,3-4 . Péld 12,4 . 2Kor 6,14
4      Mal 2,15-16 . Mt 5,32 . Mk 10,2-12 . 1Kor 7,10-16
5      1Kor 6,16-19 . Gal 5,19;21 . Ef 5,3-5 . Zsid 13,4 . Jel 21,8 . Jel 22,15
6      Róm 7,2-3
7      1Kor 7,9
Magyarorszagon az unio tagjai egysegesen ezekre az igekre alapozzak teologiajukat. A Wesselenyi utcai gyulekezetekben jelentos veszelyeket a kovetkezoket tartom: Tradicionalis gyulekezet reven a bezarodas a jol erezzuk magunkat egyutt magatartas veszelye fenyeget. Kialakult es jol osszeszokott csaladok kivanjak a gyulekezet meleget es szeretet igenyet fent tartani. Renovalo gyulekezet leven meg a gyulekezet futeset is megjavitottak. Ez Magyarorszagon nem kis teljesitmeny rengeteg templomban telen a fagyhalal fenyeget. Ezek ketsegkivul ertekek ez azonban nem valtoztat a kovetkezo tenyeken:
1. 1949 ota kedvezotlen erkolcsi es politikai kornyezet. (Korabban sem volt kedvezo, de napi szinten, kepmutatoan de jelen volt a hit politikai szinten eszkoz volt.)
2. A Wesselenyi utcai gyulekezetet 1972-1992 (1994) kozott olyan lelkipasztor vezette, akinek nem egyszer, nem ketszer a 20 ev alatt mondta a gyulekezet, hogy a gyakorlati teologia is ertek.
3. Nem eleg nekunk, hogy a vilag gyorsan valtozik egy egykori kalvinistahoz kozelebb allo gyulekezetbol luteranushoz (katolikushoz) kozelebb allo gyulekezetet szeretnenk letrehozni teljesen felesleges konfliktusokat idezve evvel elo a hazastarsak kozott.
4. Nevleg presbyter rendszeru gyulekezet, mely (inkabb az eloljarosag hibajabol Ennek a fent emlitett hibas megkozelites is oka) vezeto kozpontu melyet a lelkipasztor testesit meg.
5. Ezekbol kovetkezik, hogy a XXX YYY Gyulekezet novekedesi szempontbol tekintve 3. fazisu gyulekezetnek tekintem. Rendkivuli erteknek tekintem azonban, hogy szokatlanul eros kiscsoportokkal sokszor sokszinu szellemisseggel is megaldott kiscsoportokkal rendelkezik a wesselenyi utca. Ez ellentmondani is latszik az elobbieknek, de ez sajnos nem igy van. Ezek a csoportok zartak sokszor akaratuk ellenere szemelyhez kotodnek. (Rozsika Neni hetfoi csoportjai Tamas bacsi Mark csoportja Pistaista ifjusag es igy tovabb. Amit font sugarzott a lelkipasztor az lent is igaz sajnos. Hibai ellenere ezek a kis csoportok a gyulekezetnovekedes motorjai lehetnek.
6. 2008-ban lassan talan elmondhatjuk, hogy a gyulekezet generacios terkepe kezd az egeszsegeshez hasonlitani. 1992 oktobereben amikor eloszor jartam a gyulekezetben ez messze nem igy volt! Mindegyik korosztalynak szuksege lehet hazassaggondozasra erre a temara.
Eloszor mindenkeppen a fiatalokat keszitenem fel 12-16 eves korig. Jozsef Jakob tortenetet beszelnem at veluk avval a cellal, hogy kitartoak Istenhez huek maradjanak.
Cognitiv celnak mindenkeppen annak a megerteset tuznem ki celul, hogy van ertelme a keresztyen eletnek. Havi 4 alkalommal neznem meg veluk tovabba Lawrence Crabb nok es ferfiak c. konyvet is., de ezt a gyulekezet tobbi tagjanak is batran merem javasolni. Ennek a kovetkezo oka van: Nagyon jo effektiv, szellemi cel mindegyik generacional az onzes elleni harc. Ami igaz a hazassagban az igaz a szemelyek kozotti kapcsolatban is. Az onzes megolheti a kamaszok kinyilasat kapcsolataik kifejlodeset.
Elso honapban az elso negy fejezetet vennem at: Mi a baj a hazassagunkkal?, Oszinte szembenezes onmagunkkal?, Valodi problema? Nem lehetek ilyen rossz?. Masodik honapban: Meg lehet valtozni, Egy nehez kerdes, tenyleg van kulonbseg, Ferfiassag, noiesseg, Utak a szabadsagban megelt szerelemhez, kapcsolat teremtes ferfi es noi modja, oruljunk a kulonbsegeknek

Mezeshetek ekkor allnak be a csaladi szerepek a felek kozott. a teherhordozas a Galata level 6. resze az efezusi level 5:22-33 fontos lehet a fiatalok szamara.
Elso gyerek idoszaka a feleloseg vallalas es a lemondas korszaka ez az idoszak ebben kell segiteni a parokat> Fillipi level alapjan. Tinedzser korszak ez a kapcsolatok. Ures lakas a hazasparok ne hagyjak el magukat. Abraham es Sara tortenete ez.
Ezeket koveti majd a felkeszules idoszaka.

A hazassagrol szolo szellemi latasom a kovetkezo:
Nekem a teljes Bibliaban a legszebb a felaldozas egymasik szebb kesobbi celert. (Aki engedelmes maradt halalig, megpedig a keresztfanak halalaig. Filippi level 2.5).
A hazassag ebben az ertelemben a keresztyen elet egyik csucsa. Masokert valo elet egyik lehetosege, szeretnek jobban elni. Nem mindenkinek adatik meg, hogy Pal apostol legyen, de mintha Jezus Krisztus tudna errol.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése