Hasonló tartalom

2013. január 12., szombat

Mt 5,10. Boldogok, a kik háborúságot szenvednek az igazságért: mert övék a mennyeknek országa


.Mt 5,10. Boldogok, a kik háborúságot szenvednek az igazságért: mert övék a mennyeknek országa

1. Rm 9,1-19 Igazság, hűség

Isten akarata az igazság, Isten akaratának ez a világ ellen áll. Igazság a törvényben lakozik. Azért boldog, akit az igazságért üldöznek, mert Krisztussal járnak. Pál szívét mély fájdalom gyötri amiatt, hogy Jézus Krisztust Izrael nem fogadta be. Nem az apostolt utasította el a nép, de az apostol küzd és most nem Izraelről szeretnék beszélni, hanem az apostolról. Fájdalma mély önmagát ajánlja Izrael helyett, de nem teheti. Pál harcai között eljut, odáig Izraelnek csak Krisztustól lehet üdvössége. Fájdalma mélysége ellenére felteszi a kérdést: „Ugyan ki vagy ember, hogy perbe szállsz Istennel?”  Isten igazságos.

2. Zsolt 85,11 Isten hűsége
 
Jó akarattal voltál felénk és mi ezt hűséggel viszonoztuk, szinte vízhangozza a zsoltáríró.
Mindannyian hálásak lehetünk, azért amikor bűneink szívünk Isten kegyelmében részesül.
Isten ilyenkor elfojtja az irántunk érzett haragot.  Megbocsát és ugyanezt elvárja tőlünk is. Nem a rend a törvény, hanem a szeretet alapján várja a zsoltáríró a szabadulást. Aki azonban szeretetből kér, szabadulást viszont szeret, ezért ha test gyenge is szívét lelkét hűségre kell megerősítenie.  Nem lehet az ember örökké oktalan az Istennel. Igazság a szeretetben lehetséges áldás ekkor várható. Bűn rendezés formája a szeretet és a hűség, ami Isten népének a szívében megfelelő érzület.
Isten kegyelmes és igazságos is. A világ az ő tulajdona csak ő ítélheti meg. Ő azonban ma még kegyelmével, szeretetével fordul felénk.

3.  II. KOR 10 Lélek vitézei állj ellent a Sátánnak

Jézus Krisztus szelíd maradt. Hagyta magát átadni a hatóságoknak, pedig Krisztus mennyei seregeknek parancsolhatott volna. Ezzel a szelídséggel közelíti meg Pál a Korinthusi gyülekezet feszültségét problémáit nem önmagát ajánlja, hanem a mindhalálig engedelmes Jézus Krisztust és ő folyamatosan erről a magatartásról beszél.  Jézus Krisztus személyéből, a tízparancsolatból az apostoli gyűlésből azonban nem enged. Ez egyaránt szól a Mózes hívőknek és a szabados pogányoknak is.  Krisztus igazságát érvényesíteni kívánja. Kijelöli a határokat, de bejelenti, a határokat tartani kell. Védelemben a keskenyúton reménykedhetünk. Jézus Krisztus azt kérte Istentől a főpapi imájában: szenteld meg őket igazsággal, hűséggel, szentséggel Istenkövetéssel.  Ez egy komoly harc ennek a harcnak vannak fegyverei. Ezek a fegyverek tulajdonságok Ef 6: deréköv: igazságszeretete, páncél: megigazulás Krisztusban Istennel való béke az evangélium a saru. A pajzs: hit, elfogadom Isten végzéseit. Sisak: üdvbizonyosság, Kard maga az Ige.  Ez mind tulajdonság szív és ismeret az ellenállás egy magatartásformát igényel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése