Hasonló tartalom

2013. január 17., csütörtök

Mélység, sötétség helyett rend és világosság lett Istentől 1Móz 1,1-4



Mélység, sötétség helyett rend és világosság lett Istentől

1. Kezdetben teremté Isten az eget és a földet.
  2. A föld pedig kietlen és puszta vala, és setétség vala a mélység színén, és az Isten Lelke lebeg vala a vizek felett.
  3. És monda Isten: Legyen világosság: és lőn világosság.
  4. És látá Isten, hogy jó a világosság; és elválasztá Isten a világosságot a setétségtől.  1Móz 1,1-4
(1 Móz 1-1-25)
1.  A teremtés története (természet teremtése)

Isten kezdete kiváltó oka a teremtésnek. A földön sötétség illetve mélység uralkodott. A szövegben nem szerepel a semmiből szó, de kétségtelen, hogy teremtés kifejezést a Biblia egyedül Istenre alkalmazza. Isten a hatalom teljességének a birtokában van. Ez a teremtés lényege.  Mélység fogalom egyet jelent a káosszal (mélységnek sem kezdete sem vége).Isten ezen az alapon szól bele az életünkbe.
Legyen világosság és lett, de milyen megszentelő szétválasztó elkülönítő. Teremtő rendet adó. A világosság neve nappal. Isten útmutató szándéka ez. Isten nem fizikus, hanem gondoskodó jó atya minden mozdulatában szeretet van.  
Isten szétválasztja a föld feletti és a földön lévő „csatornákat” folyók és a felhők. Rendezi az élet útját, alapját. Boltozat neve ég lett, az égboltozat, pedig egy fajta szentély, azaz Isten lakhatást vállal ott „betölti lényével.”
Égitestek: Nem rendelkeznek isteni hatalommal a föld a földi élet szolgálatára teremtettek. Isten és az ember szolgálatára. Feladatuk az idők jelzése, közlekedés segítése szolgálat, fényadás stb.
Halak, madarak földi és az égi csatornákban vízzel kapcsolatos itt a gondolat ismétlésére utalok, megtölti Isten élettel és „érdekes, erős” szaporodási parancsot ad nekik.
Ezután a föld elkezd magvakat hajtani, Isten megteremti a növényeket és az állatokat.

(Zsolt 33)
2.  A teremtés üzenete  Zsolt 33

Az igaz ember hálát ad az Úrnak. Felismeri Isten szavának az igazságát. Az ember képes ráismerni arra, hogy Isten a teremtő. A nemzetek nem tervezhetnek Isten nélkül.  Nem tudnak Isten szeretetén és kegyelmén kívül helyezkedni.  Saját erőnk és a lovak ereje sosem véd meg minket. A teremtés része a mi életünk. Legfőbb problémamegoldó az Úr. Mai napig fent tarja a világot és az egyedi embert.

(Jer 10)

 3. Teremtő Isten rendet, erkölcsöt tart a bálványok nem

Az égi jelek nem tudnak teremteni nem istenek. Azok az, istenek melyek a csillagokat tisztelik, isteneik fából vannak. idegen erkölcsre-rítusra istentiszteletre kényszerítenek. Ostobaság a csillagoknak készült bálványokat tisztelni, ha tisztelhetem a csillag és az égi test teremtőjét.  Ostobaság bálványok után futkosni, ha a bálványoknak kellene engem szolgálni. Időjárás pénz nemiség, asztrológia ezek ismert bálványok.  Mai igénk a teremtésről Isten nagyságát igyekezett bemutatni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése