Hasonló tartalom

2013. február 14., csütörtök

Pápa lehet Erdő Péter

http://www.hir24.hu/kulfold/2013/02/14/papa-lehet-erdo-peter/


Pápa lehet Erdő Péter

  • |
  • Megjelent: 2013.02.14. 12:02|
  • Frissült: 2013.02.14. 12:52

XVI. Benedek esetleges utódjainak esélyeit mérlegelték a csütörtöki olasz lapok, a Corriere della Sera az esélyes jelöltek között említette Erdő Péter bíborost is.

A vatikáni folyosókon egyesek „karizmatikus", mások az egyházat „kormányozni képes" utódot látnának szívesebben a legnagyobb példányszámú olasz napilap értesülései szerint. A „Ratzinger-párti, konzervatív és progresszív" jelöltek mellett „nőnek a mérsékeltek esélyei is" – írta a Corriere. Közöttük említette az újság Erdő Péter bíborost, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnökét, akinek „határozottságát" hangsúlyozta a napilap.
„Reméljük, hogy a pápaválasztó bíborosok tudatában lesznek az egyház mély válságának, és ennek alapján döntenek" – nyilatkozta Hans Küng német teológus a La Repubblicának. A XVI. Benedek ellenfelének tartott Küng hozzátette: ha Ratzinger a Vatikánban marad, elkerülhetetlenül „árnyékpápává" válik. „Jobb lett volna, ha Bajorországba vonul vissza."
Küng szerint nem számít a következő pápa kora és térségbeli „származása", a lényeg az, hogy „ne váljon kizárólag római, kúriabeli pápává". XVI. Benedek február 28-i lemondásáig többször is találkozik az olasz és külföldi bíborosokkal. Közöttük lesz Angelo Scola milánói bíboros-érsek is, akit ugyancsak az esélyes pápajelöltek között tartanak számon.

Erdő Péter - Fotó: MTI / Illyés Tibor
„Nem hiszem, hogy a mostani konklávé olyan rövid lesz, mint a 2005-ös volt" – mondta a szintén esélyesnek tartott Wilfried Fox Napier dél-afrikai bíboros a La Stampának.
A Panorama olasz hetilap szerint XVI. Benedek december 17-én döntött a lemondásról, amikor az ezzel megbízott bíborosi tanács átadta neki a bizalmas vatikáni dokumentumok kiszivárogtatásával kapcsolatos Vatileaks-botrány hátterét vizsgáló titkos jelentést. A lap szerint a pápa ekkor szembesült a Vatikánon belüli intrikákkal.
„Forradalmi döntést hozott, melyet néhány év múlva értünk csak meg, talán egy generáció is kell hozzá" – fogalmazott Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár az AdnKronos hírügynökségnek.
XVI. Benedek példáját a jövőben a többi idősödő pápa is követhetné – jegyezte meg Georges Cottier bíboros a La Repubblicának.
A sajtó úgy értesült, hogy XVI. Benedek lemondása előtt kinevezi a nyolc hónapja elnök nélküli IOR vatikáni bank új vezetőjét. A Vatikán korábban nemzetközi fejvadász cégre bízta volna a megfelelő jelölt megtalálását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése