Hasonló tartalom

2013. február 14., csütörtök

Róma Berlin megújulás és Holocaust Világmisszió

http://galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=191305:lemond-a-papa-a-romai-papokkal-talalkozott-xvi-benedek&catid=77:kuelfoeldi-hirek&Itemid=114


MTI 2013. február 14., csütörtök 14:06
Az egyház szerepéről, küldetéséről és a II. vatikáni zsinat óta bekövetkezett változásairól beszélt XVI. Benedek csütörtökön a vatikáni audiencia-teremben, ahol a római papságot fogadta.
A lemondását bejelentő pápa valóságos egyháztörténeti órát tartott arról, hogyan látja az egyháznak az utóbbi fél évszázados alakulását, és mit vár a jövőtől - kommentálta a Vatikáni Rádió az audienciát, amelyen az egyházfő a nagyböjt kezdetén a Rómában szolgáló papokat fogadta.
"Akkor is ha visszavonulok a világ elől, imáimban veletek leszek!" - mondta XVI. Benedek az őt állva tapsoló és éltető papoknak.
Az egyházfő negyvenöt percig - írott szöveg nélkül - beszélt, felidézve az ötven évvel ezelőtt tartott zsinat eseményeit, témáit, irányzatait, amelyen Joseph Ratzinger 35 évesen vett részt.
"A zsinattal az egyház megújításában hittünk" - fogalmazott XVI. Benedek. Hozzátette, hogy az 1962-65 közötti zsinat idején még erős volt a hivatástudat, azóta számos kolostor, szeminárium bezárt és a vasárnap szent napjából "hétvége lett".
Hangsúlyozta, hogy az egyház nem puszta intézmény, "az egyházat nem egy csoport alkotja, az egyház mi hívők vagyunk".
Az egyház és a modern világ viszonya a zsinat idején "rosszul kezdődött" - mondta a pápa. Miközben a Vatikánban a hitről folyt a tanácskozás, már az akkori média is az egyházi frakciók közötti politikai és hatalmi harcról tudósított. A sajtó félreértelmezte, "banálissá tette" a zsinat üzenetét - fogalmazott.
XVI. Benedek arra is kitért, hogy a zsinaton téma volt a zsidósággal és az iszlámmal való kapcsolat is. "Az egyház nem volt felelős holokausztért, de ennek bűneit többnyire keresztények követték el"- mondta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése